Top 10 VMware interview questions & answer(2023)

Q1. What is a Virtual Machine? What do you understand by Virtualisation?

Ans. A virtual machine (VM) is a computer resource that, similar to a physical computer, contains a CPU, memory, disks, etc. However, it only consists of software and exists as code. The process of creating such a VM is called virtualization.

Using a VM, businesses can run multiple OS on a single computer. This helps in utilising multiple computer resources efficiently, testing separate operating systems while saving physical space and costs

Q2. What is vMotion in VMware?

Ans: vMotion is a feature in VMware vSphere that enables the live migration of running virtual machines from one physical server to another without any downtime. It allows for workload balancing, hardware maintenance, and resource optimization.

Q3.  What do you know about Hypervisors? Give its types and uses.

Ans. A Hypervisor is software that facilitates and abstracts the working of a VM environment by effectively managing resources. It allocates memory, shares processing power, and enables multiple VMs to run on a single computer. 

There are two types of Hypervisor- 

  • Type-1: Native or Bare Metal Hypervisor, has direct access to physical hardware.
  • Type-2:Hosted Hypervisor, as the name suggests, runs on an operating system.

Q4. How does VMware High Availability (HA) work?

Ans: VMware HA is a feature that provides automatic failover and restart of virtual machines in the event of a host failure. It monitors the health of ESXi hosts and, in case of failure, automatically restarts the affected virtual machines on other available hosts within a cluster.

Q5. What is VMware DRS (Distributed Resource Scheduler)?

Ans: VMware DRS is a feature that dynamically balances computing resources across a cluster of ESXi hosts. It monitors resource utilization and intelligently migrates virtual machines between hosts to ensure optimal performance, load balancing, and resource utilization.

Q6. What are Fault tolerance and FT logging traffic?

Ans. Fault tolerance is a VMware system that guarantees continuous access to applications, avoids split-brain to occur, and enables zero downtime and zero data loss in case the ESX server fails. FT logging traffic is a port setting in VMKernel that is used to move irresolute events from primary VMs to secondary VMs.

Q6. What are VMware snapshots?

Ans: VMware snapshots are point-in-time copies of a virtual machine’s disk files. They capture the entire state of a virtual machine, including its memory, disk, and virtual device settings. Snapshots allow you to revert a virtual machine to a previous state, such as before making changes or testing software updates.

Q7. How does VMware vSAN (Virtual SAN) work?

Ans: VMware vSAN is a software-defined storage solution that pools together direct-attached storage devices from multiple ESXi hosts to create a distributed shared storage infrastructure. It provides high-performance, highly available, and scalable storage for virtual machines.

Q8. What is the VMKernal adapter, and why is it used

ANS: VMKernel adapter provides network connectivity to the ESXi host to handle network traffic for vMotion, IP Storage, NAS, Fault Tolerance, and vSAN. For each type of traffic, such as vMotion, vSAN, etc. separate VMKernal adapter should be created and configured.

Q9. What are the different types of vCenter Server deployment?

It has two deployment types till VMware vSphere 6.7.

  • Embedded Deployment.
  • External deployment.
  • In VMware vSphere 7.0 and onwards, External PSC has been deprecated. We can only install PSC in Embedded mode.
10. Virtual Networking Interview Questions

Ans. A network of VMs running on a physical server that is connected logically with each other is called virtual networking.

11.What is vSS?

vSS stands for Virtual Standard Switch is responsible for the communication of VMs hosted on a single physical host. it works like a physical switch that automatically detects a VM which wants to communicate with another VM on the same physical server.

 12. How many maximum standard ports per host are available?

4096 ports per host are available either in a standard switch or distributed switch.

13. What are the three-port groups configured in ESXi networking?
  • Virtual Machine Port Group – Used for Virtual Machine Network
  • Service Console Port Group – Used for Service Console Communications
  • VMKernel Port Group – Used for VMotion, iSCSI, NFS Communications

1 thought on “Top 10 VMware interview questions & answer(2023)”

Leave a Comment

%d bloggers like this: